ediția a III-a (2016)

Salonul Fotografului Român ediția a III-a

Salonul Fotografului Român ediția a III-a.

Această ediție pornește cu o două mari noutăți. Una dintre ele o constituie înființarea unei asociații pentru derularea evenimentului iar a doua o reprezintă parteneriatul cu Muzeul Național al Țăranului Român, instituție care va găzdui expoziția evenimentului. Partenerul și sponsorul principal îl constituie firma AME design, care va produce tablourile din expoziție. În funcție de interesul lor, școlile participante pot să ofere premii participanților, în cursuri sau workshop-uri. Aceste intenții vor fi publicate în timp util, pe acest site.

Actualizare: la această ediție ni s-a alăturat ca partener și firma Nikon, care oferă un premiu (un corp de aparat Nikon D7200) prin tragere la sorți.


Despre asociația culturală Artă și Imagine:

Asociația este o organizație non-profit și a fost înființată anul trecut în scopul organizării unor evenimente culturale din domeniul artelor vizuale, în special al fotografiei dar fără a se limita la această formă de exprimare vizuală. A preluat în mod direct organizarea evenimentului Salonul Fotografului Român, aflat deja la a III-a ediție și dorește să se implice și în organizarea altor evenimente naționale sau cu parteneriate cu asociații similare din Europa. Se implică în sprijinirea tinerele talente în domeniul fotografiei, în special al celor cu posibilități mai reduse de a avea o expoziție personală.


Despre Muzeul Național al Țăranului Român:

Mereu actual. Din 1906

Muzeul Național al Țăranului Român se înscrie în familia europeană a Muzeelor de Arte și Tradiții Populare. Este un muzeu național, patronat de Ministerul Culturii. Posesorul unor colecții de obiecte deosebit de bogate, adăpostit într-o clădire monument istoric, în stil neo-românesc, practică o muzeografie cu totul aparte. Stilul original de expunere se prelungește și în publicațiile muzeului, în acțiunile de tip Muzeul Misionar, Școala Satului sau în evenimente ca vernisaje, concerte, conferințe și proiecții de film.

Muzeul Național al Țăranului Român consideră util să întrețină o discuție privind imaginea țăranului și a universului său. Muzeul este în căutarea unui țăran complex care poate fi cunoscut numai prin priviri succesive, fiecare dintre ele asumându-și o perspectivă fragmentară. Muzeografia adecvată acestei opțiuni nu poate fi decât o muzeografie a căutării, o muzeografie pâlpâitoare care renaște cu fiecare gest, opunându-se la tot ce riscă să devină rutină, procedeu, clișeu, rețetă. Muzeul Țăranului încearcă să creeze o muzeografie proaspătă, eliberată de poncife și mode muzeale, simplă, suplă și discretă în care primează respectul pentru obiectele țărănești și pentru noblețea lumii din care provin.

Re-descoperim o lume uitată, îi arătăm frumusețea, simplitatea, puterea… într-o formulă muzeografică modernă și originală pentru care, în 1996 Muzeul Țăranului Român a primit premiul „Muzeul European al Anului” (EMYA), fiind singurul muzeu din România care se bucură de această distincție.

Pentru că vrem un muzeu viu, în ograda muzeului am strâns câteva acareturi culturale, creând locuri și prilejuri de întâlnire a oamenilor cu oamenii și cu cultura:

Galeria de Artă Țărănească – expoziție cu vânzare de obiecte de artă țărănească;

Cafeneaua „Clubul Țăranului” – loc de zăbovit la o cafea sau la un vin, la un concert, conferință, piesă de teatru, lansare de carte sau vernisaj de expoziție;

Cinema Muzeul Țăranului sală de cinematograf cu o capacitate de 350 de locuri, axată pe film documentar și film artistic european de înaltă calitate.


Despre AME design:

AME design este lider de piață de necontestat în ceea ce privește calitatea imprimării de mari dimensiuni și mari rezoluții având drept caracteristici lipsa totală a dungilor de imprimare, densități foarte mari de culoare, gama de culori RGB (cu profile specifice fiecărui material), viteza foarte mare de printare, lipsa punctului de raster deoarece se folosește o tehnologie în tonuri continue, tradițional fotografică (expunere pe materiale fotosensibile și developare în revelator și fixator) ducând astfel la o rezoluție aparentă de 4000 DPI pe hârtie mată, lucioasă și metalică pentru aplicații cu iluminare frontală și pe film transparent (duraclear) și translucent (duratrans) pentru aplicații cu iluminare din spate.

Pe lângă printarea pe aceste materiale, firma este specializată în aplicarea materialului tipărit pe diverse suprafețe rigide (cașerare) sau înrămarea fotografiilor cu rame de lemn sau aluminiu, inclusiv binecunoscutul profil de aluminiu ultralight, care va fi aplicat și tuturor tablourilor din expoziția Salonului Fotografului Român.

Despre Nikon

În România Nikon este lider incontestabil de piață în domeniul aparaturii foto, comercializând aparate foto DSLR, compacte și mirrorless, o gama larga de obiective și accesorii accesorii foto.
Foarte apreciate de fotografii din întreaga lume, aparatele foto DSLR Nikon combină cea mai recentă tehnologie de reproducere a imaginii cu ergonomia superioară și cu legendarele obiective NIKKOR, pentru a produce imagini de excepție.

Calitatea deosebită a aparatelor foto și a obiectivelor Nikon a fost recunoscută de nenumărate ori de-a lungul timpului prin intermediul premiilor acordate de cele mai importante asociații din lume în domeniul foto: TIPA, EISA, IF, DIWA. Indiferent de stilul dvs. de fotografiere, libertatea creativă oferită de cele 100 de milioane de obiective NIKKOR cu montura F, împreună cu vasta familie de accesorii Nikon, vă asigură ca utilizarea unui aparat foto DSLR Nikon este cea mai buna cale pentru înregistrarea momentelor importante.


Cuprinsul simplificat pentru a vă informa mai rapid despre Salonul Fotografului Român ediția a III-a.

 

Comentariile nu sunt permise.